Wysłany: 2007-11-23, 23:58 Czy mandat muszę zapłacić od ręki?
Witam,
mam pytanie. Sytuacja zdażyła się kilka dni temu w Niemczech. Przekroczyłam szybkość, zostałam zatrzymana przez Policję, która zażdała zapłacenai mandatu w wysokości 250 Euro od ręki. Zagrozili, że jeśli nie zapłacę, zatrzymaja samochód.
Mam pytanie, czy jest jakiś przepis, który mówi, że mandat muszę zapłacić od ręki? Czy jeśli bym nie zapłaciła, Policja mogłaby zatrzymac mój samochód?
Agnieszka
Odpowiedz na pytanie brzmi tak: Jeżeli policja niemiecka zatrzymała Cię za jakieś wykroczenie, ma prawo żądać zapłacenia mandatu gotówką. A jak nie masz przy sobie gotówki, to możesz poprosić o mandat kredytowy. Czy jednak się zgodzą zależy od nich.
Pewną ciekawostką jest ale to dotyczy polskiego prawa, ze jeżeli zostałeś zatrzymany i dostałeś mandat a samochód nie jest Twój tylko np ojca i nie masz swojego wozu , nie jesteś zatrudniony i nie masz żadnych dochodów z innego tytułu to jeżeli nie zapłacisz mandatu to nic ci nie grozi ! Sprawa trafia do sądu i komornik ma za zadanie ściągnąć z ciebie należności jednak ty nic nie masz bo wszystko jest rodziców a że jesteś osobą pełnoletnią to od rodziców nie będą się domagali zapłaty więc sprawa zostaje umorzona!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum