Ofiary autostrady można liczyć w tysiącach. Giną zwierzęta, ale mogą też ginąć ludzie.
- Są dni, że droga na niektórych odcinkach jest czerwona od krwi - opowiada Zdzisław Buchaniewicz, który wozi autostradą ludzi z Legnicy do Wrocławia. - Wszędzie porozjeżdżane szczątki. Najczęściej pod koła wpadają lisy i jenoty. Ale też dziki i sarny.
Buchaniewicz codziennie notuje w zeszycie, ile zabitych zwierząt widział po drodze.
- W tym roku naliczyłem co najmniej tysiąc - szacuje.
Gdy rozpoczynał się remont 70-kilometrowego odcinka autostrady A4 z Legnicy do Wrocławia, myśliwi żądali, by Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad we Wrocławiu założyła siatki ochronne i zrobiła przejścia dla zwierzyny.
- Niedawno dwa tiry rozjechały watahę dzików - mówi Władysław Miedziński z Polskiego Związku Łowieckiego w Legnicy. - W jednej chwili padło dwadzieścia sztuk. Rocznie to setki saren i dzików. Dlatego żądaliśmy zamontowania siatek. I owszem, zamontowano je, ale na odcinku od Wrocławia do Opola. Dlaczego nie u nas? - złości się Miedziński.
Z tej hekatomby zadowolone są jedynie myszołowy, które czekają wzdłuż drogi na jedzenie.
- Mają świetną stołówkę - ujmuje obrazowo Krzysztof Strynkowski, legnicki przyrodnik.
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad we Wrocławiu problem widzi, ale nie wie, kiedy go rozwiąże.
- Ten odcinek A4 nie ma statusu autostrady - przyznaje Joanna Wasil z GDDKiA. - Nie mamy więc obowiązku stawiać tutaj ogrodzeń. W planach jest budowa trzeciego pasa, i wówczas postawimy zapory. Wstępnie planujemy, że prace zakończą się w 2010 roku.
Metr siatki kosztuje ok. 3 euro. Na ogrodzenie 70-kilometrowego odcinka z Legnicy do Wrocławia i z powrotem trzeba by wydać 182 tys. euro.
Na fragmencie autostrady A4 z Krzywej do Wrocławia dochodzi rocznie do 40 wypadków. Ile z nich to efekt zderzenia z sarną czy dzikiem? Nie wiadomo, policja nie prowadzi takich statystyk.
- Kilka dni temu wprost po koła wypadła mi sarna. To cud, że nie skończyłem w rowie z busem pełnym ludzi - denerwuje się Zdzisław Buchaniewicz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum